Yayın
Ürün Resmi
11500.00 TL
Türkiye’nin ilk İngilizce Diş Hekimliği Fakültesi geliyor
İzmir’in 4.devlet üniversitesi olan Katip Çelebi başarılı yürüyüşünü sürdürüyor. Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, Türkiye’de ilk İngilizce Diş Hekimliği Fakültesi’ni açacaklarını söyledi.
01.03.2012
İzmir’in 4.devlet üniversitesi olan Katip Çelebi başarılı yürüyüşünü sürdürüyor. Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, Türkiye’de ilk İngilizce Diş Hekimliği Fakültesi’ni açacaklarını söyledi.

Çalışmaları hakkında bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Akhan, İzmir’in 4. devlet üniversitesi olan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nin akademik kadrosuna, dünya çapında kabul edilen akademisyenlerin başvurduğunu söyledi. Prof. Dr. Akhan, Katip Çelebi Üniversitesi’nin Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek ‘Sanayide üniversite’ konsepti üzerine kurulduğunu belirtti.

Yeni açılan bölümlerle büyüyoruz

- Katip Çelebi Üniversitesi eğitim hayatına başlayalı yaklaşık bir sene oldu. Bu süreçte üniversitenin akademik ve fiziki yapısında ne gibi gelişmeler oldu?

Geçen bir yıllık süreç içinde imkanlarımızı yavaş yavaş geliştirdik. Şu anda kampus alanımız belli ve tapularını üzerimize aldık. Ayrıca kampus alanımızın projelerini yaptırıyoruz. Üniversitemizde yakın zamanda lisans üstü eğitim de vermeye başlayacağız. Atılım yaptığımız diğer bir alan da diş hekimliği fakültesini kurmak oldu. Burada önümüzdeki dönem eğitim vermeye başlayacağız. Diş hekimliği fakültemizde 40’a yakın öğretim üyemiz var. Türkiye’de ilk İngilizce Diş Hekimliği Fakültesi’ni biz açıyoruz. Bölüm İngilizce olduğu için yurtdışı kontenjanlarımız da olacak. Fakülteye, Türkiye’den 40, yurtdışından da 15 öğrenci almayı planladık. Japonya’dan bile gelmek isteyen öğretim üyeleri var, onlarla da görüşmelerimiz devam ediyor. Yani hem Türkiye’den, hem yurtdışından gelecek öğretim üyelerimizle dünya çapında bir eğitime başlayacağız. Diş hekimliği için klinik binamızı bitirdik. Aydınlıkevler’de 4 bin 500 metrekare bir yer kiraladık. İnşaatımız bitti, 15 gün ya da bir ay sonra orayı açacağız. Günde yaklaşık 500 hastaya tedavi hizmeti vereceğiz. Öğrenciler de önümüzdeki sene orada çalışmaya başlayacaklar. Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü’ne bu yıl 103 öğrenci aldık. Çiğli’de eski belediye iş hanının 6. katında eğitime devam ediyorlar. Onlarda yaklaşık 1 ay sonra Aydınlıkevler’deki preklinikler binamıza taşınacaklar. Mühendislik, mimarlık fakültemiz kuruldu. Bu yıl iki fakültede eğitime başladık. Önümüzdeki sene de toplam 7 fakültede daha eğitim ve öğretime başlıyoruz.

- Üniversitenizde hangi bölümler var ve önümüzdeki eğitim yılında yeni açılacak bölümler olacak mı?


4’ü sağlık alanında olmak üzere toplam 10 fakültemiz var. Mühendislik, mimarlık alanında Su Ürünleri Fakültesi, Orman Fakültesi, Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi açılacak. Sosyal Bilimlerde ise İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Turizm Fakülteleri mevcut. Bunlar arasında turizm fakültesi, bölgede ilk defa bizde kuruluyor. Aynı şekilde gemi inşaatı ve denizcilik fakültesi de yoktu. Sadece denizcilik fakültesi olarak vardı. Orman fakültesi de, Ege Bölgesi’nde bir tek bizde var. Bizden sonra en yakın olarak Isparta’da var. Devlet üniversitesi olmamız çok büyük bir avantaj. Sadece yurt içinde değil, yurtdışında da iş bulma imkanı olan mezunlar vermek istiyoruz. Bu açıdan yabancı dille eğitimi seçtik. Puanlarımızı yüksek tutup, az sayıda öğrenci kabul ederek, daha kaliteli daha iyi eğitim sağlamak istiyoruz. İlk senemizde bir fakültemizde 103, diğer fakültemizde 107 olmak üzere 210 öğrenci ile eğitime başladık. Önümüzdeki yıl bu sayıyı 600 ile bin arasında bir sayıya çıkarma hedefindeyiz.


- Yeşilyurt Devlet Hastanesi ile yapmış olduğunuz protokol ile ilgili süreç nasıl işleyecek?


Şu anda geldiğimiz noktada, yaptığımız en önemli işlerden biri İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile birlikte imzalanan protokol. 107 tane tıp fakültesi öğrencisi aldık. Bu öğrencilerimiz Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde eğitime başladılar. Bunun yanı sıra üniversitemizin 37 öğretim üyesi de yine bu hastanede çalışmakta. Bu birlikte kullanım protokolü devam ediyor. Biz protokolü 4 yıllığına yapmıştık. Bu kanuna dayandırılmış bir protokol. Yani kanuna göre çıkarılmış bir yönetmelik. Tabip Odası bu protokole itiraz etti. Danıştay durumu inceledi. İnceleme sonrası kanunun değiştirilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasına, 5 aylık bir süreçte beklemeye ve bu sürede de yönetmeliği yürütmeyi durdurmaya karar verdi. Danıştay karar verirken bu süreç içinde yapılan protokolde herhangi olumsuz bir durum söz konusu olmadığı için, protokolün devam etmesine karar verdi. Aramızdaki protokol devam ediyor. Bu durum bazen kamuya yanlış şekilde yansıtılıyor. Bakanlıkta bu protokole yönelik çalışmalar yapılıyor. GÖKÇE KIRTILOĞLU


Uluslararası üniversite olmayı hedefliyoruz


- Üniversitenizi farklı kılacak, öncelik vereceğiniz özellikler neler olacak?


Üçüncü kuşak ya da dünya üniversitesi dediğimiz bir konseptle öğrencimizin karşısına çıkıyoruz. Uluslararası bir üniversite olmayı hedefliyoruz, öncelikli farkımız bu. Farklı kültürlerin bir arada olduğu bir üniversite oluşturmak için çalışıyoruz. Üniversiteler yüksek lise değil, farklı kültürlerin bir araya geldiği bilgi üretilen yerlerdir. Öğrenciye değer veren, uluslararası standartlarda eğitim almasını sağlayan, mezun oluncaya kadar değil, mezun olduktan sonraki sürecinin de takibini yapan, iyi bir iş bulma imkanı sağlayan, kariyer planlaması yapan bir üniversite olduğumuz için biz her anlamda farklı bir üniversiteyiz.


Üniversite ile sanayi işbirliği çok önemli


- Üniversite-Sanayi işbirliği konusunda ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?


Üniversite sanayi işbirliğine de büyük önem veriyoruz. Bu sebeple kampusumuzu Çiğli Atatürk Organize Sanayi’nin yanına inşa ediyoruz ve burasıyla ortak çalışmalar yapıyoruz. Atatürk Organize Sanayi’den ve üniversiteden yetkililer bir araya gelip, bir kurul oluşturduk. Mühendislik eğitimlerini sanayide yapmayı düşünüyoruz. Çocukların pratik eğitimlerini sanayideki fabrikalarda sağlayacağız. Sanayinin ihtiyaç duyduğu AR-GE çalışmalarını da üniversitemizde yapmak istiyoruz. Buna yönelik olarak teknopark projemiz var. Biz böyle hep birlikte kullanım olan ortak işlere giriyoruz. Ayrıca önümüzdeki yıl eğitime başlayacak olan su ürünleri fakültemiz de var. DSİ ile ortak bir çalışmamız var, protokol imzaladık. Artık DSİ’nin barajlarında balık üreteceğiz.


Kişi başına düşen doktor sayımız az


- Türkiye’de kişi başına düşen doktor sayısı oldukça az. Bu konuda nasıl bir politika izlenmeli?


Bizim önem verdiğimiz noktalardan biri de bu. Ülkede iş imkanı olan birimleri açıyoruz. Bunlardan en önce geleni de sağlık. Türkiye’nin tıp, hemşirelik, fizyoterapi, sosyal hizmet uzmanlığı gibi branşlara çok ihtiyacı var. Önceliklerimizi buna göre belirliyoruz ki, Türkiye’nin ihtiyacı görülsün. Mühendislerimize kendi işlerini kurabilecek yetenekleri de vermemiz lazım. Mühendislik yanında ticaret ya da işletme dersleri de vermeliyiz ki çocuklarımız mezun olduklarında kendi işlerini kurabilsin.


- Üniversitelerin bu işbirliklerine nasıl bakıyorsunuz?


Geçenlerde Afyon’da idik, tıp fakültesi olan hastanelerin rektörleri ile bir toplantı yaptık. YÖK’te bu duruma dahil olacak ve Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerini kullanmaya devam edeceğiz. Ülkenin kaynaklarını kullanmak için bu gerekli. Hepimizin izlediği gibi Sağlık Bakanlığı’nın son zamanlarda önemli yatırımları oldu. Üniversitelerin de bu yatırımlardan istifade etmesi gerekiyor. Sağlık Bakanlığı Bayraklı’da bir kampus yapıyor. Bayraklı’da 1450-1600 yataklı hastaneler grubu olacak. Talebimiz doğrultusunda oradan bize de 70 bin metrekarelik bir yer ayıracaklar.

Kaynak: Star Gazetesi