Yayın
Ürün Resmi
11500.00 TL
İmplant yapılmayan Alman'a Türk doktor yardımı
Almanya’nın Hessen eyaletinde yaşayan 58 yaşındaki Niko Gözüpekli, geçirdiği kalp ameliyatı sonrası dişine implant yaptırmak istedi. Ancak Alman doktorlar geçirdiği kalp ameliyatı ve nakli nedeniyle Niko Gözüpekli’nin dişlerine oluşabilecek riskleri dikkate alarak implant yapmadı.
17.05.2013
Almanya’nın Hessen eyaletinde yaşayan 58 yaşındaki Niko Gözüpekli, geçirdiği kalp ameliyatı sonrası dişine implant yaptırmak istedi. Ancak Alman doktorlar geçirdiği kalp ameliyatı ve nakli nedeniyle Niko Gözüpekli’nin dişlerine oluşabilecek riskleri dikkate alarak implant yapmadı. Çareyi Türkiye’de arayan Almanya vatandaşı Gözüpekli, internetten araştırdığı Doktor İlker Erdoğan ile tanıştı. Ardından Türkiye’ye gelen Gözüpekli, “Robot teknolojisiyle dikişsiz, lazerli implant uygulaması'' operasyonuyla 10 dişine de implant yaptırdı.

Başarılı geçen operasyonun ardından İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirinin sorularını yanıtlayan Niko Gözüpekli, “İstanbul doğumluyum, Almanya’da yaşıyorum. 1978 senesinde futbol müsabakası esnasında geçirdiğim bir kalp krizi sonucu hastaneye kaldırıldım. Kalbim durdu. Sebebi ritim bozukluğuydu. Kalp nabzım 200'e yükselmişti. Uzun bir tedavi süreci geçirdim. Aldığım haplarla, ilaçlarla tedavim devam etti. 1995'te tekrar kalp krizi geçirince bana o zaman elektroşok aleti taktılar. O, benim kalbimi takip ediyordu. Ritim yükselmesi olduğu zaman elektroşok verip, tekrar normale geçiriyordu. Bu, 2009'a kadar devam etti” dedi.

GÖZÜPEKLİ: “ARKADAŞLARIMLA VEDALAŞTIM, ÇÜNKÜ BİR DAHA GELMEYEBİLİRDİM”

Niko Gözüpekli, sağlığın gittikçe kötüye gittiğini ve uygun kalp nakli bulunamadığı için öleceğini düşünerek Türkiye’ye gelip arkadaşlarından vedalaştığını anlattı. Gözüpekli, “2009'un sonlarında kalbim yavaşlamaya başladı. Bu sefer doktorların önerisine göre kalp nakli olmam gerekiyordu. Yapılan çeşitli muayenelerden sonra listeye alındım. Fakat kalp bulma olanağı bende az olduğu için beklemem lazımdı. Fakat bu sırada akciğerden su çekiyorlardı. Nefes almamaya başladım. Ben ümidimi kesmiştim. Dedim, Türkiye'ye gidip arkadaşlarımla vedalaşacağım. Geldim arkadaşlarımla vedalaştım, çünkü bir daha gelmeyebilirdim” diye konuştu.

“BİR KALP BAĞIŞI OLSUN DİYE HEP UMUT ETTİM”

Umudunun tükendiği bir anda gelen bir telefon ile yeniden hayata sımsıkı tutunduğunu ifade eden Gözüpekli, “2010'un 7. ayında bir gece telefon geldi. Bana uygun bir kalp olduğunu ve bu kalp 4 bin kişiye uymayıp sadece benim vücuduma uyduğunu söylediler ve düşünmeden ameliyat oldum. Fakat ameliyat uzun sürdü. 8 gün içinde ayağa kalktım. Kendi çabamla ayağa kalktım ve evime geldim” dedi.

“ALMAN HEKİMLER RİSKLİ BULDUĞU İÇİN İMPLANT TAKMADI”

Ameliyat öncesi çürük dişlerinin çekilmesi nedeniyle beslenme sorunuyla karşılaştığını anlatan Gözüpekli, sağlıklı dişlere sahip olmak için implant yaptırmak istediğini ancak bunun da ameliyat dolayısıyla risk oluşturduğu için Almanya’da yaptıramadığını söyledi. Dişler çekildikten sonra yapılan takmalı çıkmalı protezlerin ağzında vuruk yaptığından ve yerken oynadığından rahat beslenemeyip kilo kaybettiğini de açıkladı

Bunun üzerine konuyu internet üzerinden araştırmaya başladığını ifade eden Gözüpekli, “Almanya'da dişçiye gittim. Bana implant yapılması gerektiği fakat bunun çok riskli olduğunu söylediler. Doktor İlker beyi internetten buldum. Önce benim hanımın dişlerini yaptırdık. Araştırdık, yaptığı işler çok büyük işlerdi. Almanya’ya gidince (Alman hekimlere) söyledim. Dedim robotla yapıyorlar, kesmeden, ameliyat olmadan. Çünkü benim dişlerime dıştan müdahale olursa enfeksiyon tehlikesi oluyor” dedi.

“DİŞLERİME KAVUŞMANIN SEVİNCİ İÇİNDEYİM”

Türk Doktoru İlker Erdoğan ile tanıştıktan sonra 10 tane implantın başarıyla uygulandığını belirten Gözüpekli, “Doktor beye geldik. Tekrar kontrolden geçtik. Geçen ay bana 4 tane implant yukarı yaklaşık 10 dakikada , 6 tane de aşağı implant taktı oda yaklaşık 15 dakika sürdü. Aynı gün geçici dişlerim takıldı. Gayet memnunum. 1,5 ay bekledikten sonra şuan buradayım. Dişlerime kavuşmanın sevinci içindeyim” diye konuştu.

“ALMANYA'DA RİSKLİ OLDUĞU GEREKÇESİYLE YAPMAK İSTEMEDİLER”

Alman hekimlerin implant uygulamasını çok riskli buldukları için çekimser davrandıklarını belirten Niko Gözüpekli, “Almanya'da bu işin riskli olduğunu ve çekimser davrandılar, yapmak istemediler. Orada kimse kendine güvenemedi. Kullanmış olduğum kan sulandırıcıları da bırakmamam gerekiyordu. Doktoru televizyondan gördüm. Türkiye'ye geldiğimde görüştüm. Bana hiçbir risk olmadan bunu yaparım dedi. Toplam 10 tane implant takıldı. Diş sayısı da şuan 28 tane” dedi.
Diş Hekimi İlker Erdoğan, “Niko Bey eşiyle birlikte geldiğinde uzunca zamandır kullandığı protezlerden dolayı yemek yiyemediğinden bahsetti ve bunun da vücut direncini düşürdüğünü ifade etti. Günde 10 taneye yakın ilaç kullanıyor ve vücut direncinin düşmemesi gerekiyor. Daha sağlıklı olması gerekiyor ki yapılan kalp naklinin sonucu daha iyi olsun. İmplantı neden düşünmediğini sorduğumuzda, Almanya’ya gittiği zaman doktorları yapılacak olan implantın bir risk teşkil edebileceğini, bir enfeksiyon oluşabileceğini söylemişler” dedi.

DR. ERDOĞAN: “HASTANIZI KESMEDEN DİKMEDEN İMPLANT YAPABİLME İMKÂNINIZ VAR”

Dr. Erdoğan, “Fakat artık en son teknoloji ile uygulanan implantlarda hastanızı kesmeden dikmeden implant yapabilme imkânınız var. Yani üç boyutlu TOMOGRAFİ görüntüsü alarak implantları nereye koyacağınızı bilgisayar ortamında belirliyorsunuz sonrasında navigasyon ve robot teknolojisi ile o hedeflediğiniz yerlere kesi yapmadan direk etin üzerinden implantı uygulayabiliyorsunuz. Çünkü bir operasyonda kesme dikme yaptığınız zaman kullandığı ilaçlardan dolayı kanama durmayabilir yada enfeksiyon oluşma riski olabilir” diye konuştu.

Niko Gözüpekli’nin tedavisi ile ilgilenen Alman meslektaşlarıyla da görüştüklerini ifade eden Dr. Erdoğan, “Biz Almanya’daki kalp nakli yapan doktorlarla beraber görüştük, yazıştık. Teknolojinin nasıl uygulandığından bahsettik. Bu şekilde olursa kalp doktorları uygulayabileceğimizi söylediler ve bize zamanını sordular. Biz de tek bir implant uygulamasının 2 dakika kadar bir zaman alacağından bahsettik. Tabii bu ayrı bir sevinç yarattı onlarda. Daha sonra yazışmalarımız bittikten sonra biz doktorlarının bizlere vermiş oldukları bilgileri ıslak imzalı olarak istedik. Niko Bey onu da getirdi bize ve biz Niko Beye 4 tane yukarı 6 tane aşağı olmak üzere 10 tane implant uyguladık” şeklinde konuştu.

Operasyonun başarılı geçtiğini aktaran Dr. Erdoğan, “Aradan 1.5 ay geçti. Normalde implant için bekleme süresi daha fazla. Fakat biz bu teknoloji ile çene kemiğinin en sağlam yerlerini bulabildiğimiz için implantları oraya yerleştirdiğimizden 1.5 ay içinde üzerine diş yapma imkanımız oldu” dedi.

Alman meslektaşlarının da sonuçtan memnun olduklarını aktaran Dr. Erdoğan, “Tabi Niko Bey implant yapıldıktan sonra memleketi Almanya’ya gitti. Almanya’da doktorları tarafından da kontrol edildi. Herhangi bir enfeksiyon olmadığı görüldü ve zaman doldu. Zaman dolup buraya geldiğinde biz röntgenlerle baktığımızda yüzümüz güldü. Herhangi bir şekilde kemik erimesi hiçbir şey yoktu. İmplantları vücudu kendi dişleri gibi kabul etti. Beslenmede de problem olmadı ve şükür bu günlere geldi. Bugün son provalarımızı da yaptık ve dişlerimizi takıcağız inşallah” dedi.

Kalp nakli olan bir hastaya yapılan uygulamanın risk taşıyıp taşımadığı sorulan Diş Hekimi İlker Erdoğan, “Şimdi tabi her şeyi hesap etmeniz lazım. Hayatta yapacağınız her şeyde bir risk var. Fakat teknolojiyi bir tarafa, kendi tecrübenizi bir tarafa aldığınız zaman, karşı taraftaki de hasta ve ihtiyacı olan birisi. Elinizden geleni yapıp elinizden gelebilecek olanı da hastanıza anlatmanız gerekiyor. Biz Niko Bey’le oturduk, olabilecekleri ve olamayacakları konuştuk. Avantajı dikiş olayı yok. İlaçlarını da kesmedik, kendi ilaçlarını kulandı ve başarıyla bugünlere geldik” diye yanıtladı.

Dr. Erdoğan, yaptığı açıklamanın ardından Gözüpekli’nin dişlerini tek tek taktı. Niko Bey'in takmalı çıkmalı protezleri artık tarih oldu

İHA