Yayın
Ürün Resmi
11500.00 TL
Dr. Ersin Arslan’ın ölümü tüm yurtta sağlıkçılar tarafından protesto ediliyor
Dr. Ersin Arslan’ın ölümü tüm yurtta sağlıkçılar tarafından protesto ediliyor. Gaziantep’te Dr. Ersin Arslan'ın hasta yakını tarafından öldürülmesi nedeniyle Mardin’in Midyat ilçesindeki sağlık çalışanları tarafından da tepkiyle karşılandı.
19.04.2012

Gaziantep’te Dr. Ersin Arslan'ın hasta yakını tarafından öldürülmesi nedeniyle Mardin’in Midyat ilçesindeki sağlık çalışanları tarafından da tepkiyle karşılandı. Midyat Devlet Hastanesi çalışanları düzenledikleri eylem nedeniyle acil durumlar dışında hasta kabul etmedi. Eyleme, Başhekim Dr. Emine Al, Hastane Müdürü Beyazıt Aslan, uzman ve pratisyen hekimler, sağlık çalışanları ve hastane personeli katıldı.

Devlet Hastanesi'nde görevli yaklaşık 300 kişi hastane bahçesinde yakalarına takılan siyah kurdele ve hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan’ın fotoğrafının bulunduğu resimleri yakalara takıldı. Hastane anons servisinden sık sık hasta bakılmama gerekçesi anons edilirken, hayatını kaybeden doktor için ruhuna fatiha okunması ve dua edilmesi çağrıları yapıldı. Ellerinde ‘Yastayız’ dövizleri taşıyan hastane görevlileri gelen vatandaşları acil durumlar dışında geri çevirdi.

Hasta hakları birimi sorumlusu Dilaver Kaplan, meydana gelene menfur olayı şiddetle kınadıklarını belirtirken, tüm hastane birimi olarak bu eylemi gerçekleştirdiklerini belirtti.

ALANYA'DA DOKTORLAR İŞ BIRAKTI

ANTALYA (İHA) - Antalya'nın Alanya ilçesinde doktorlar, Gaziantep'te Dr.Ersin Arslan'ın bıçaklı saldırı sonucu öldürülmesini protesto ederek iş bıraktı.

Yurdun dört bir yanında yapılan protestolar devam ederken, Alanya Devlet Hastanesi'nde görevli doktorlar da yarım gün iş bıraktı. Alanya Devlet Hastanesi poliklinikler önünde toplanan doktorlar adına Tabip Odası Alanya Temsilcisi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. İbrahim Halil Yalçın bir açıklama yaptı.

Yalçın, “Önceki gün Gaziantep'te gencecik bir meslektaşımız Doktor Ersin Arslan, bıçaklı saldırı sonucu yaşamını kaybetti. Hastanelerde performans uygulaması çalışma barışını yok eden, bizi giderek daha fazla çalışmaya ve dolayısı ile daha fazla hata yapmaya zorlayan bir uygulamadır. Bu sistemin hayata geçmesini engelleyemeyen biz hekim ve sağlık çalışanları da bu cinayete ortağız” dedi.
Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde görevli Dr. Ersin Arslan, servisteki odasında 17 yaşındaki bir hasta yakınının bıçaklı saldırısına uğramış, hastanedeki müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı.


MİLASLI DOKTORLARDAN ŞİDDETE TEPKİ


MUĞLA (İHA) - Gaziantep’te görevi başında öldürülen 28 yaşındaki Doktor Ersin Arslan’ın Milas’taki meslektaşları tepkilerini “Bu son olsun” diyerek gösterdi. Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi’nde çalıştığı sırada bir hasta yakını tarafından, görevi başında bıçaklanarak öldürülen Doktor Ersin Arslan için yurt genelinde tepki açıklamaları düzenlendi.
Muğla Tabip Odası tarafından sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin önüne geçilmesi için hazırlanan açıklama Özel İzan Sağlık Hastanesinde yapıldı. Hastanede görev yapan doktor ve diğer çalışanların katıldığı basın açıklamasını Özel İzan Sağlık Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. İbrahim Özman okudu.

Özman, açıklamasında şunları ifade etti; “Büyük özveri ile çalışan sağlık çalışanlarına yönelik toplumda bir kin, nefret ve öfke halini şaşkınlıkla görüyor ve bu durumu anlamakta zorluk çekiyoruz. Biz Sağlık Çalışanları son yıllarda giderek artan bir şekilde şiddete maruz kalıyoruz. Her gün meslektaşlarımız darp ediliyor, yaralanıyor, sakat bırakılıyor, öldürülüyor. Herkesi son kez uyarıyoruz: Bu şiddet ortamı devam ederse ne yazık ki; sizleri tedavi edecek hekim, ameliyat edecek cerrah bulamayacaksınız. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için bir an önce: TBMM, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusunda derhal bir araştırma başlatmalıdır. Hekime ve sağlık çalışanlarına uygulanan şiddete verilen cezalar arttırılmalıdır.

Sağlık Kurumlarında güvenli çalışma ortamları yaratılmalıdır. Hekimler ve Sağlık Çalışanları saldırı ile baş etme konusunda eğitilmelidir. Medya çalışanlarının şiddet konusundaki duyarlılığı arttırılmalıdır. Sağlık İdarecileri ve Yetkililer, sağlık çalışanlarına yönelik uygulanan şiddette sağlık Çalışanlarına sahip çıkıcı tutum içinde olmalıdır. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin sorumlusu yalnızca şiddeti uygulayanlar değil, aynı zamanda şiddete sessiz kalıp, gereğini yapmayan Hekimi korumayan yetkililerdir. Görevi başında yitirdiğimiz Meslektaşımız Dr. Ersin Arslan’a Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm meslektaşlarımıza sabır ve baş sağlığı diliyoruz” dedi.

HACETTEPE SENATOSU: "DOKTORLARA ŞİDDET DURSUN"

Hacettepe Üniversitesi Senatosu, Gaziantep'te Dr. Ersin Aslan'ın hayatını kaybetmesine yol açan saldırıdan derin üzüntü duyulduğunu bildirerek, doktorlara yönelik şiddetin durdurulmasını istedi.
Senato bildirisinde doktorlara yönelik şiddetin durdurulması istenerek şu ifadelere yer verildi:
"Dr. Ersin Arslan'ın Gaziantep'te elim bir saldırı sonucu hayatını kaybetmesi başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm Hacettepe camiasında da derin bir üzüntüye neden olmuştur. Ne yazık ki hekimler büyük zorluklar içinde kutsal mesleklerini icra ederken hastaları ile ilgili her türlü olumsuzluktan sorumlu tutulmakta ve kamuoyunda hedef gösterilmektedir. Büyük bir özveriyle mesleklerinin gereğini yapan sağlık çalışanlarına karşı son zamanlarda sayıları hızla artan şiddeti durdurmak için yetkililerin
gerekli tedbirleri almaları gereğini tüm kamuoyunun takdirlerine sunarız."

GİRESUN’DA EYLEM YOK ANMA VAR

Gaziantep’te bir doktorun cinayete kurban gitmesi sonucu ülke genelinde bazı hastanelerde yapılacak olan bir günlük iş bırakma eyleminin Giresun’da uygulanmayacağı belirtildi.

Giresun Sağlık İl Müdürü Cengiz Cindemir yaptığı açıklamada, “Bir vatandaşın vebalini bütün halkımıza mal etmek istemiyoruz. Meslektaşımızın saldırı sonucu vefat etmesi bizi herkesten daha çok üzmektedir. Bu konuda adalet ve bakanlığımız gerekeni yapacaktır. Bizler de Giresun’da bütün hastanelerimizde başhekimlik önünde öğlen arasında meslektaşımızın anısına saygı duruşunda bulunup dua ederek yad edeceğiz. Fakat hastalarımızın mağdur edilmemesi için ise mesaimize devam edeceğiz. Dolayısıyla bir vatandaşın vebalini bütün halkımıza mal etmeyi tasvif etmiyoruz” dedi.

ÖDEMİŞ DEVLET HASTANESİ'NDE DOKTOR EYLEMİ

İZMİR (İHA) - Gaziantep'te meslektaşları Dr. Ersin Aslan'ın hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesini protesto eden Ödemiş Devlet Hastanesi'nde görevli doktorlar, iş bıraktı, hastane önünde olayı protesto etti. Hastane bahçesine siyah çelenk bırakarak sağlık çalışanlarına yapılan saldırıları kınayan doktorlar, bir daha böyle bir olayın yaşanmaması dileğinde bulundular. Doktorlar adına bir açıklama yapan Uzman Dr. İsmet Emeklioğlu, “Meslektaşımıza karşı yapılan çirkin saldırıyı tüm çalışanlar olarak kınıyoruz. Bu tür olayların tekrar yaşanmamasını diliyoruz" dediler.


ERZURUM'DA SAĞLIK ÇALIŞANLARI DOKTORUN ÖLDÜRÜLMESİ OLAYINI PROTESTO ETTİ

ERZURUM (İHA) - Gaziantep'te Doktor Ersin Arslan'ın öldürülmesi olayı, Erzurum'da sağlık çalışanları tarafından "Fatiha" okunarak protesto edildi. Gaziantep'te Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde görevi başında Doktor Ersin Arslan'ın, 17 yaşındaki saldırgan tarafından bıçaklanarak öldürülmesi olayı, sağlık çalışanları tarafından protesto edildi. Erzurum Sağlık İl Müdürü Serhat Vançelik, yaptığı basın açıklamasında Kutlu Doğum Haftası içerisinde böyle bir vahim olayın yaşanmasının sağlık çalışanları olarak kendilerini derinden üzdüğünü belirterek, "İslam terbiyesi almayan kişiler böyle saldırgan olabiliyor" dedi.

Erzurum Halk Sağlığı Müdürü Cumhur Hakkı Çankaya da saldırganı piskopat ruhlu olarak tanımlayarak, "Bu tür üzücü olaylar sağlık çalışanlarının motivasyonunu bozmaktadır" diye konuştu. Daha sonra hayatını kaybeden Ersin Arslan'ın ruhuna "Fatiha" okunarak olay protesto edildi.

Öte yandan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın memleketi olan Erzurum'da bugün hiçbir hastanede iş bırakma eyleminin gerçekleştirilmediği bildirildi.


PAÜ, Dr. Arslan’ın ölümüyle sonuçlanan saldırıyı kınadı (DENİZLİ)

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörlüğü, Tıp Fakültesi Dekanlığı ve PAÜ Hastaneleri Başhekimliği tarafından ortak yapılan basın açıklamasında, Gaziantep’te Dr. Ersin Arslan’ın ölümüyle sonuçlanan saldırı kınandı. PAÜ Tıp Fakültesi’nde düzenlenen basın toplantısına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Keskin, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Günfer Turgut ve Başhekim Vekili Doç. Dr. Yılmaz Kıroğlu katıldı. Basın açıklamasını yapan Rektör Yardımcısı Keskin, “Gaziantep’teki Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi’nde göğüs cerrahisi uzmanı olarak görev yapan meslekdaşımız Dr. Ersin Arslan, görevi başında bir hasta yakını tarafından yapılan bıçaklı saldırı sonucu yaşamını yitirmiştir. Sağlık alanında son yıllarda artan şiddetin en acı örneği olan bu saldırıyı şiddetle kınıyor, bir yandan failinin etkin bir şekilde cezalandırılmasını dilerken diğer yandan sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önleyecek yapısal değişikliklerin hayata geçirilmesi için ilgili ve yetkili kurumları göreve çağırıyoruz. Dr. Ersin Arslan’a Allah’tan rahmet, başta ailesi olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımıza başsağlığı diliyoruz.” dedi.

İnönü üniversitesinde dün yapılan kınama olayı (MALATYA'DAN Dr.FATİH BATI'nın HABERİ)

17 Nisan 2012'de Gaziantep'te hunharca öldürülen Dr. Ersin Arslan'ı anmak ve sağlıkta giderek artan şiddet olaylarını protesto etmek amacıyla 19 Nisan 2012 Perşembe günü tüm yurtta sağlık çalışanları iş bırakıyor!

Bir doktoru kaybetmenin acısına İnönü Üniversite Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi çalışanları da ortak oldu. Poliklinik bazında sadece hematoloji ve medikal onkoloji poliklinikleri kanser hastalarına bakarken, kadın doğum polikliniğinde de gebe hastalar mağdur edilmedi, diğer tüm poliklinikler bugün hasta almadı. Ve tüm polikliniklerin önüne "Hekime Şiddete Hayır" siyah kurdelalı çelenkler konuldu.Hastane çalışanları beyaz önlükleri üzerine siyah kurdelalı "Dr. Ersin Arslan Unutmayacağız" yazılı fotoğrafını taktı.

Tetkik branşlarından olan Radyoloji, Nükleer Tıp ve Radyasyon Onkolojisi, randevulu hastalarını tüm bu yaşananlara rağmen mağdur etmedi ve kanser hastalarının işlemlerini sürdürdü.

Turgut Özal Tıp Merkezi çalışanları ayrıca bugün saat 12:00 de kaldırılacak olan servislerle Malatya Devlet Hastanesi'nde yapılacak olan Malatya geneli "beyaz eylem" e katılacaklar.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Turgut Özal Tıp Merkezi Doktor ve çalışanlarının da katılımıyla, hasta yakını tarafından sırtından bıçaklanarak öldürülen Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Ersin Arslan’a düzenlenen saldırıyı kınadı.


İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay Turgut Özal Tıp Merkezi Doktor ve çalışanlarının da katılımıyla 16 Nisan.2012 tarihinde Gaziantep’te hasta yakını tarafından sırtından bıçaklanarak öldürülen Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Ersin Arslan’a yapılan saldırıyı düzenlemiş olduğu basın toplantısıyla kınadı.

Prof. Dr. Ahmet Kızılay, tıp fakültesinin öğretim üyelerinin ve sağlık çalışanlarının katılımıyla basın açıklaması düzenledi.
Prof. Dr. Kızılay, doktorluk mesleğinin bu tür olaylarla zaman zaman karşı karşıya geldiğini ve doktorlara olan şiddet eylemlerinin son zamanlarda arttığını, Tıp Fakültesi olarak Turgut Özal Tıp Merkezinde karşılaşılan bu tür eylemlerin sonuna kadar takipçisi olduklarını ve adli mercilere taşıdıklarını belirtti.
Prof. Dr. Kızılay son olarak Merhum Dr. Ersin Arslan’a Allah’tan rahmet ve ailesine ve tıp camiasına başsağlığı diledi.


Sağlık çalışanları Dr. Ersin Arslan’ın öldürülmesini kınadı (MERSİN)

Mersin’de sağlık müdürlüğü çalışanları Gaziantep’te bıçaklı saldırı sonrası öldürülen Dr. Ersin Arslan’a yönelik saldırıyı protesto etti.

Sağlık Müdürlüğü çalışanları İl Sağlık Müdürü Çağlar Çatak ve Halk Sağlığı Müdürü Aytekin Kemik öncülüğünde Sağlık Müdürlüğü önünde toplandı. Burada açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik, son günlerde sağlık çalışanların yönelik şiddetin kamuoyunda yer ettiğini ifade etti.

Mersin’de de sağlık çalışanlarının zaman zaman şiddete maruz kaldığını belirten Çatak, şiddete maruz kalan çalışanlarının her zaman yanında oldukları ve her türlü hukuki desteği verdiklerini kaydetti.

Gaziantep’de Dr. Ersin Arslan’ın öldürülmesinin sağlık çalışanları kadar tüm Türkiye’yi yasa boğduğunu anlatan Çatak, hayatını kaybeden doktora Allah’tan rahmet dilerken yakınlarına başsağlığı diledi.

Halk Sağlık Müdürü Aytekin Kemik ise Dr. Arslan’a saldırının herkesi üzen elim bir olay olduğunu kaydetti. Sağlık çalışanlarının dünyanın en kaliteli hizmetini kısıtlı imkanlara rağmen sunmak için özveri ile çalıştığını anlatan Kemik, zaman zaman yaşanabilecek aksaklıklar karşısında vatandaşlardan hoşgörülü olmalarını istedi.


Sağlık çalışanları bir günlük iş bıraktı (İSTANBUL)


Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi’nde çalışan Göğüs Cerrahi Uzmanı Doktor Ersin Arslan’ın 17 yaşındaki bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesini protesto eden sağlık çalışanları bir günlük iş bırakma eylemi başlattı.

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi başhekimlik binası önünde toplanan sağlık çalışanları, hayatını kaybeden arkadaşları Ersin Arslan için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Alkışlı protesto eylemi yapan sağlık çalışanlarına hasta yakınlarının da destek verdiği gözlendi.

Başhekimlik binası önünde kısa bir açıklama yapan sağlık çalışanları bugün artık en son noktada oldukları uyarısında bulunarak, “Bugün Ersin Arslan için ülke genelinde grevler yapılmakta. Dün Gaziantep’te bütün hekimler dün de dahil omak üzere bugün de iş bırakma eylemine devam ediyorlar. Biz de buradan Çapa’ya gideceğiz. İstanbul’daki tüm hekimler Beyazıt’a yürüyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Grup, bir süre daha alkışlı protesto yaparak Beyazıt'ta yapılacak yürüyüşe katılmak için otobüslere bindi.


SAĞLIK ÇALIŞANLARI EYLEMDE (İSTANBUL)

İSTANBUL (İHA) - Gaziantep'te Dr. Ersin Aslan'ın bir hasta yakını tarafından öldürülmesinin ardından sağlık çalışanları ülke genelinde eylem yapıyor. Acil servisler dışında hastanelerde hizmet verilmiyor.

Sağlık çalışanları, öldürülen Dr. Ersin Aslan için ülke genelinde bir günlük eylem yapıyor. İstanbul'da sağlık meslek örgütleri Çapa Tıp Fakültesi'nde toplanarak Beyazıt Meydanı'na yürüyecek. Sağlık çalışanlarının eylemlerinden habersiz olan bazı vatandaşlar ise hastanelerde tedavilerini yaptıramadan ayrıldı.

Hastanelerde olduğu gibi sağlık ocaklarında da sağlık hizmeti verilmezken, bazı vatandaşlar duruma tepki gösterdi. Sağlıkçıların eylemine destek veren bir vatandaş ise Gaziantep'te yaşanan olayı kınayıp, "Doktorlar grev yapsınlar çalışmasınlar. Destekliyorum bir doktor bıçaklanır mı?" dedi. Kolesterolün ölçtürmek için sağlık ocağına gelen bir vatandaş da, "Ben gelmişim şeker kolesterol ölçtürmeye tabii ona bakamıyorlar. Doğal olarak ben destekliyorum. Bir cerrahın yetişmesi bu ülkemizde kolay değil"
dedi.


- BIÇAKLI SALDIRIDA HAYATINI KAYBEDEN DR. ERSİN ARSLAN İÇİN ÇORLULU MESLEKTAŞLARINDAN BASIN AÇIKLAMASI

TEKİRDAĞ (İHA) - Gaziantep`te meydana gelen olayda bir hasta yakını tarafından bıçaklandıktan sonra aynı hastanede tedavi altına alınan ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılmayarak hayatını kaybeden 28 yaşındaki Dr. Ersin Arslan`ın ölümünün ardından Çorlu`da ki meslektaşları devlet hastanesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Dr. Serdar Sönmez açıklamasında: “Mesleğimizi onurla ve güvenle yerine getirmek istiyoruz” dedi.
Dr. Ersin Arslan`ın uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi üzerine Çorlu`da devlet hastanesi ile diğer özel hastanelerde görevli doktorlar Tekirdağ Tabip Odası tarafından düzenlenen basın açıklamasında bir araya geldi.


Çorlu Devlet Hastanesi bahçesinde düzenlenen ve yaklaşık 50 doktorun katıldığı basın açıklamasını Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Serdar Sönmez gerçekleştirdi. Ersin kardeşimiz ne olduğunu anlamadan sırtından bıçaklandı ve tüm uğraşlara rağmen kurtarılamadı diyen Dr. Sönmez: “Ersin`i kaydettik. Ersin ne ilk kaybımız bu gidişle ne de son kaybımız. Değer bilmez, sevgi bilmez yöneticilerimiz Başbakanımız, Sağlık Bakanımızın adeta kışkırtıcı, hedef gösterici söylemleri ve uygulanan sağlık politikaları sonucu artık hepimiz ölmeye başladı. Şiddet görüyoruz, darp ediliyoruz yaralanıyoruz ve hatta ölüyoruz. Defalarca yeter dedik. Ölmek istemiyoruz dedik ama yetkililer bir önlem almamakta ve üsluplarındaki kışkırtıcılığa devam etmekte kararlılar. Yeter, yaşamak istiyoruz. Mesleğimizi onurla ve güvenle yerine getirmek istiyoruz. Sevgi dolu olmak istiyoruz. Yüreğimiz doluyor, taşıyor, söyleyecek söz bulamıyoruz” dedi.


Bir sağlık çalışanının saldırıya uğramadan bir gün dahi geçmediğini belirten Sönmez: “Gaziantep`te hasta yakınının bıçaklı saldırısına uğrayan meslektaşımız Dr. Ersin Arslan`ı kaybetmenin derin acısını her birimiz yüreğimizde hissettik. Gün geçmiyor ki bir sağlık çalışanı saldırıya uğramasın. Hakaretsiz geçen günümüz yok. Acil poliklinikler savaş alanı gibi. Saldırılar ise, göz göre göre geliyor. Sistemin getirdiği hasta hekim arası güven sorununda yalnızlaştırılan ve sahipsiz bırakılan hekime saldırmak en kolay iş oluyor. Tabi bunda kimi siyasilerin ve medya mensuplarının gerçek nedene yönelmeden işin kolayına kaçarak çalışanları hedef gösterecek beyanlarda bulunmalarının payı büyük. Artık yeter, sağlık çalışanlarının sabrı taştığında neler yapabileceklerini test etmeye kalkmayın” diye konuştu.


Okunan basın açıklamasının ardından hastane bahçesinde bir araya gelen doktorlar, “Doktora uzanan eller kırılsın” şeklinde slogan attılar. Açıklamanın ve atılan sloganların ardından doktorlar basın açıklamasını sonlandırarak Çorlu Devlet Hastanesi ile diğer hastanelerdeki görevlerine geri döndüler.



AYDIN-NAZİLLİ’DE SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN EYLEM

Nazilli’de görev yapan sağlık çalışanları, Gaziantep’te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesini ortak bir basın açıklamasıyla protesto ettiler.

Nazilli Devlet Hastanesi bahçesinde toplanan yakalarında siyah kurdeleli yüzlerce sağlık personeli ve sivil toplum örgütü temsilcileri tarafından alkışlarla tepki gösterdi. Aydın Tabip Odası, Türk Sağlık-Sen Aydın Şubesi, Türk Toraks Derneği ve SES Aydın Şubesi tarafından Hastane bahçesinde düzenlenen ortak basın açıklaması yaptılar. Sağlıkçılar adına açıklama yapan Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay, hekimlik dışında hangi meslekte 4 kişiden 3’ünün mesleği nedeniyle şiddete uğradığını sordu.

Gaziantep’te 17 yaşındaki bir hasta yakını tarafından ölümcül bıçak darbeleriyle yaralanarak geçirdiği ameliyatta Dr. Ersin Arslan’ın hayatını kaybettiğini hatırlatan Atay; “Bugün durup düşünmek zorundayız. Hayatının en güzel yıllarını hastalarının yaralarına derman olmak için öğrenmeye, çalışmaya, kitaplara, sınavlara, ameliyatlara vakfetmiş bir insan, neden çalıştığı hastanenin orta yerinde öldürülmektedir? Hekime ve sağlık çalışanlarına yönelen bu öfke nedendir. Bugün durup düşünmek zorundayız, düne oranla bugün hastalıkların nedenlerini daha iyi biliyor olmamıza, teknolojik gelişme sayesinde hastaları daha iyi tedavi etmemize ve daha önemlisi düne oranla bugün hastalarımızı daha uzun ve konforlu yaşatabilmemize rağmen, neden düne oranla bugün hekimler ve sağlık çalışanları olarak daha çok horlanmakta, hakaret edilmekte ve öldürülmektedir?”

“BEDELİNİ CANLARIMIZLA ÖDEMEKTEYİZ”
Hekime ve sağlık personellerinde şiddet olaylarının Sağlıkta Dönüşüm Programı uygulanmasından dolayı kaynaklandığını ifade eden Atay; “Çünkü bu program, uygulamaya konulduğu diğer ülkelerde olduğu gibi şiddete neden olmaktadır. Aşırı hasta yükü, hasta başına ayrılan sürenin kısalığı, emeğin değersizleştirilmesi, hekimlerin ‘paragöz’ insanlar olarak topluma tanıtılması, sağlıkta yaşanan sorunların nedeninin hekimler olarak gösterilmesi ve en önemlisi hakimlik mesleğinin puana indirgenerek mesleğin onur ve saygınlığının yok edilmeye kalkışılması yaşanan şiddet olaylarının temel nedenidir. Ne yazık ki bugün hekim ve sağlık çalışanları, Sağlıkta Dönüşüm Programı nedeniyle hekimlik mesleğinin tüccara, sağlık hizmet birimlerinin de ticarethaneye dönüşmesinin bedelini canlarıyla ödemektedir.”

“HEKİMLİK MESLEĞİNİN TEMELİ HASTA HAKKIDIR”
Öte yandan hekime yönelik şiddetin sorumlusu yalnızca şiddeti uygulayanlar değil, şiddete sessiz kalan, gereğini yapmayan, hekimleri ve sağlık çalışanlarını korumayan yetkililerdir diyen Atay; “Şiddete başvuran kişilerin etkili bir şekilde cezalandırılmaması hekimlerin yaşadığı mağduriyeti artırmakla ve sürekli hale getirilmektedir. Türk Tabipleri Birliği’nin hekime yönelen şiddet konusunda geliştirdiği yasal mevzuat önerilerini bugüne kadar göz ardı eden yetkililer, acaba yaşanan bu ölümcül saldırı sonrasında vicdanlarına nasıl hesap verebilmektedirler? Bugün her birimiz, bu ülkede daha fazla Ersin’lerın yaşanmaması için, 17 yaşındaki bir çocuktan katil çıkartan bu karanlık sağlık sistemini sorgulamak için Türkiye’nin tüm illerinde isyandadır. Unutmayalım ki; hekimlik mesleğinin temeli hasta hakkıdır.”

“SÖZÜN BİTTİĞİ NOKTADAYIZ”
Hastaların sadece insan oldukları için hak ettikleri nitelikli sağlık hizmetine ulaşmasının yolu ise genelinde sağlık çalışanlarının özelinde hekimlerin çalışma koşullarının insani olmasından geçtiğini belirten Atay; “Unutmayalım ki; hekimlik mesleğinin temeli Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın istediği gibi ‘para’, ‘puan’, ‘verimlilik’, ‘kâr’, ‘bilanço’ değildir. Aksine bu mesleğinin temeli yıllar önce söylendiği gibi sevgidir, anlayıştır, paylaşımdır, dayanışmadır.


Hastanın müşteri, hekimin tüccara dönüştüğü bu karanlık sağlık sistemine dara fazla kurban vermemek için hastasıyla, hekimiyle, hemşiresiyle, laborantıyla, sekreteriyle ve bil cümle tüm sağlık personeliyle nitelikli sağlık hizmeti sunmak için iş güvencesi, can güvencesi, gelir güvencesi ve gelecek güvencesi istiyoruz. Kararlıyız, alacağız. Çünkü sözün bittiği noktadayız. Çünkü ölüyoruz” dedi.
Basın açıklamalarının ardından alkışlarla yaşananları protesto eden sağlık çalışanlarına, sivil toplum örgütü temsilcileri başsağlığı diledi.

Kaynak: Medimagazin