Yayın
Ürün Resmi
11500.00 TL
'Diş uygulamaları hukuken heykeltıraşın eseri gibi değerlendiriliyor'
Ankara Diş Hekimleri Odası Başkanı İlker Cebeci, hukukta tıpla ilgili ayrı bir alan olması gerektiğini belirterek, "Hekimlerin hastası için tüm birikimini aktarabileceği bir zemin oluşturulmalıdır" dedi. Cebeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diş hekimliğinin de içinde bulunduğu tıp alanındaki uygulamalarla ilgili uyuşmazlık ve sorunların genel
27.03.2013
Ankara Diş Hekimleri Odası Başkanı İlker Cebeci, hukukta tıpla ilgili ayrı bir alan olması gerektiğini belirterek, "Hekimlerin hastası için tüm birikimini aktarabileceği bir zemin oluşturulmalıdır" dedi.

Cebeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diş hekimliğinin de içinde bulunduğu tıp alanındaki uygulamalarla ilgili uyuşmazlık ve sorunların genel hukuk içinde değerlendirilmesinin yanlış olduğunu savundu.

Diş hekimliğinde hasta ile hekim arasında ortaya çıkan hukuksal anlaşmazlıklarda, "eser sözleşmesi" üzerinden çözüm yolu arandığını ifade eden Cebeci, şunları söyledi:

"Diş hekiminin yaptığı protez, çene ve diş uygulamaları tıpkı bir ressamın ya da heykeltıraşın eseri gibi değerlendiriliyor. Hasta uygulanan işlemden memnun kalmaz ve dava açarsa eser sözleşmesi esas alınarak çözüm aranıyor. Oysa tıp farklı bir alandır ve mutlaka kendine özgü hukuku olmalıdır. Çünkü işlem mutlaka tıbbi gereklilikten kaynaklanmaktadır."

-"Hekimler bazen çekiniyor"-

Hastaların zaman zaman hekimlerin mesleki sorumluluktan kaynaklanan kaygıları nedeniyle bazı hizmetleri alamadığını anlatan Cebeci, "Hekim, hastasına yapması gereken müdahaleyi cezai sorumluluktan kaçındığı için yapamayabiliyor. Bu tür uyuşmazlıklar için ayrı bir hukuk dalı gelişirse bu tür sakıncalar ortadan kalkar. Hekimlerin hastası için tüm birikimini aktarabileceği bir zemin oluşturulmalıdır" önerisinde bulundu.

Yapılan işleme sanat eseri gibi yaklaşmanın son derece yanlış olduğunu savunan Cebeci, "Tıp hukuku, genel hukuk içinde ayrı bir branş olarak yer almalıdır. Dünyada ve ülkemizde artık tıptaki uygulamalardan kaynaklanan uyuşmazlık konuları artıyor. Bir yandan hasta hakları korunurken diğer yandan tıbbi gereklilikler göz ardı edilmemelidir" görüşünü dile getirdi.

Birincisini düzenledikleri Dişhekimliği Hukuku Sempozyumu'nda mevcut uygulamaların gözden geçirildiğini ve çözüm yolu arandığını ifade eden Cebeci, "Türkiye'de bu konudaki eksiklikleri ortaya koymak ve çözüm yolunu aramak istedik. Buradan çıkan sonuçları bir öneri haline getirip TBMM'ye sunmak istiyoruz" diye konuştu.