Yayın
Ürün Resmi
11500.00 TL
Diş hekimliği kanununa iptal
Anayasa Mahkemesi, diş hekimleri odalarının Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Kurulu'na gönderecekleri delegelerin seçimine ilişkin 3224 sayılı Türk Diş Hekimleri Birliği Kanunu'nun ilgili hükmünü oy birliğiyle iptal etti.
19.03.2012
Anayasa Mahkemesi, diş hekimleri odalarının Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Kurulu'na gönderecekleri delegelerin seçimine ilişkin 3224 sayılı Türk Diş Hekimleri Birliği Kanunu'nun ilgili hükmünü oy birliğiyle iptal etti.

Ankara 6. İdare Mahkemesi, gördüğü bir davada, 3224 sayılı Türk Diş Hekimleri Birliği Kanunu'nun 7. maddesinin 2.fıkrasının Anayasa'ya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne, söz konusu hükmün iptali istemiyle başvurmuştu.

İstemi esastan görüşen Yüksek Mahkeme, Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Kurulu'nun görevlerini düzenleyen söz konusu yasa maddesinin 2. fıkrasında yer alan, ''Odalar, iki yıllık bir dönem için Birlik Genel Kurul toplantılarına katılmak üzere, gizli oyla, üye sayısı ikiyüze kadar olanlar beş, beşyüze kadar olanlar yedi, beşyüzden fazla olanlar onar asıl ve yedek delege seçerler'' hükmünü oy birliğiyle Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.

İptal gerekçesinde, çok sayıda diş hekiminin kayıtlı olduğu diş hekimleri odalarının Genel Kurul'da üye sayıları oranında değil, sınırlı sayıda delege ile temsil edildiklerine işaret edilerek, ''Herhangi bir kuruluşun oluşmasında demokrasinin temel kuralı olan seçime yer verilmişse, bu kuruluşun seçim sisteminin, yönetim ve işleyişinin de demokratik kurallara aykırı olamayacağının kabulü gerekir'' denildi.

''Hukuk devletinin bir gereği olarak adaletli bir hukuk düzeninin kurulabilmesi de, diğer seçimler yanında kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin seçimlerinde de seçime katılacakların adil bir biçimde temsil edilmesine bağlıdır'' ifadelerinin yer aldığı kararda, temsilde adaletin sağlanamadığı bir seçimin demokratik olmasından ve hukuk devleti ilkesine uygunluğundan söz edilemeyeceği vurgulandı.

Kararda, ''İtiraz konusu kural ile sayısı kaç olursa olsun beşyüzden fazla üyesi olan diş hekimleri odalarının Genel Kurul'a katılımlarının on delegeyle sınırlandırılması ve böylece Türk Diş Hekimleri Birliği'nin en önemli organının oluşumunda temsilde adaletin önlenmesi, demokrasiye aykırı düşen bir düzenlemedir'' ifadelerine yer verildi.

Anayasa Mahkemesi, itiraz konusu kuralın iptal edilmesi nedeniyle doğan boşluğun, kamu düzenini ihlal edici nitelikte gördü. Yüksek Mahkeme, iptal kararının, Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak bir yıl sonra yürürlüğe girmesine hükmetti.