Yayın
Ürün Resmi
11500.00 TL
Diş hekimlerine lazer dersini pazarlamacı veriyor
Daha çok pahalı estetik operasyonlarda ismi duyulan lazer tedavisi, son yıllarda diş tedavisinde de kullanılıyor.Ancak, hekimlerin bu konuda ne yeterli bilgisi ne de deneyimi mevcut. Bezmialem Vakıf Üniversitesi, 7 üniversitenin 150 bin TL vererek aldığı ancak sadece araştırma tezinde kullandıkları lazer cihazını diş tedavisinde aktif kullanmaya başladı.
31.08.2012

Daha çok pahalı estetik operasyonlarda ismi duyulan lazer tedavisi, son yıllarda diş tedavisinde de kullanılıyor. Ancak, hekimlerin bu konuda ne yeterli bilgisi ne de deneyimi mevcut. Bezmialem Vakıf Üniversitesi, 7 üniversitenin 150 bin TL vererek aldığı ancak sadece araştırma tezinde kullandıkları lazer cihazını diş tedavisinde aktif kullanmaya başladı. Özellikle diş hekimi korkusu olan hastalarda ve çocuklarda tercih edilen söz konusu cihazın 4 bin TL'ye satılan basit versiyonlarının İstanbul'da 1000 kadar serbest hekimde bulunduğunu belirten Fakültenin Klinik Bölümler Başkanı Prof. Dr. Aslıhan Üşümez, önemli bir noktaya dikkat çekiyor. Üşümez, bu hekimlerin birçoğunun uygulamayı cihazı satan pazarlamacıdan öğrendiğini ve hastanın sağlığını riske attığını söylüyor. İlgili doktorlar, söz konusu eğitimin zorunlu hale gelmesi için Sağlık Bakanlığı'na müracaat etmeye hazırlanıyor.

Birçok özel hastanede ortalama 800 TL'den başlayan fiyatlarla diş beyazlatmada kullanılan lazer tedavi yöntemlerinin başarı ile uygulanması için bu alanda uzmanlaşmış akademisyenlerce verilen özel teorik ve pratik eğitim şart. Hekimler genellikle cihazı satın aldıkları kişinin 'şuradan açacaksın', 'şuradan kapatacaksın' bilgisiyle yetiniyor. Oysa, gözlük takmadığı için hastanın da doktorun da en ufak bir yansımada kör olma tehlikesi bulunuyor.
 

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, 2004 yılından beri "Lazer Destekli Diş Hekimliği" master programı gerçekleştiren ve bu alanda diş hekimi yetiştiren merkezi Almanya'da bulunan RWTH Aachen Üniversitesi Lazer Araştırma Merkezi ile 5 Aralık 2011'de anlaşma yaptı. RWTH Aachen Üniversitesi Lazer Araştırma Merkezi'nin ortaklığıyla düzenlenen "Lazer Destekli Diş Hekimliği" programı ile lazerle tedaviyi hasta üzerinde öğrenmekten çıkarıp sertifikalı hale getirmek istediklerini belirten Üşümez, eğitim ortaklığı anlaşması çerçevesinde ilk eğitim programının 3 Şubat'ta başlayacağını söyledi. "Diş hekimlerinin kullandıkları lazer konusunda eğitim almaları gerekiyor. Biz de hekimlere üniversite çatısı altında bu eğitimi vermeyi amaçlıyoruz." diyen Üşümez, amaçlarını 'hekimleri bilinçlendirmek' olarak açıklıyor. Üşümez'in verdiği bilgiye göre, diş hekimleri lazer cihazını alıyor, ama kullanamıyor. Türkiye'de diş hekimliği müfredatında lazer eğitimi yok.

Bunu veren doğru dürüst bir kuruluş da yok. Hekime, cihazı satan kişi, 'Şöyle yaparsın, böyle yaparsın' diye anlatıyor ya da hekim yarım günlük kurs alıyor, lazer uygulamasını hastasında öğreniyor. Bu etik bir şey değil. Belki yüzlerce diş hekimi, cihazı doğru kullanmayı bilmiyor. Bunların hastaya zarar verme ihtimalleri de çok yüksek. Bu eğitimin zorunlu hale getirilmesi için Sağlık Bakanlığı'na müracaat edeceklerini belirten Üşümez, Avrupa ve ABD'de 'lazer kullanma sertifikası'nın zorunlu olduğunu söyledi: "Ancak bizde böyle bir zorunluluk yok." Üşümez, hastanın da bu konuda duyarlı olmasının önemine işaret ederek, gittiği diş hekiminin lazer konusunda ne tür bir eğitim aldığını öğrenmesi gerektiğini söyledi. Bu arada, daha çok özel hastanelerin diş beyazlatma için kullandıkları lazer tedavisinin fiyatı ortalama 800 TL'den başlıyor.