Yayın
Ürün Resmi
11500.00 TL
Acillerde diş hekimi bulunmaması büyük bir travma
Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Ertaş, acillerde diş hekimi bulunmamasının büyük bir travma olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ümit Ertaş, yaptığı açıklamada, acil servislerde diş hekimi bulunmamasından dolayı ağız ve diş kırıklarının ihmal edildiğini belirtti.
04.07.2013
Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Ertaş, acillerde diş hekimi bulunmamasının büyük bir travma olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ümit Ertaş, yaptığı açıklamada, acil servislerde diş hekimi bulunmamasından dolayı ağız ve diş kırıklarının ihmal edildiğini belirtti. Diş hekimi eksikliğinin acil vakalarda hastaların dişsiz kalmasına neden olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ertaş, "Kişi dişsiz kalabiliyor. Aciller çene kırıklarına müdahale etseler bile diş travmalarına müdahale edilemiyor. Çene cerrahları olmayınca maalesef diş kaybı meydana geliyor. Bunun önüne geçilmesi için ülkemizde yaygınlaştırılması lazım. Avrupa'da bu çalışmalar önemli ölçüde gelişti. Genel acilin içinde muhakkak diş cerrahı olmalıdır. Spor ve kazalarda bu durum kaçınılmazdır. Dikkatli olmalıyız." dedi.

Diş kaybı ve çene travmalarının daha çok küçük yaştaki çocuklarda meydana geldiğini kaydeden Dekan Ertaş, "Havaların ısınmasıyla ailelerde çocuklarına bisiklet alıyorlar. Bisiklet kazaları sonucu baş, yüz ve çene yaralanmaları çok oluyor. Bu konuda veliler bilinçli olmalı. Yaralanmalar sonucunda da diş ve çene kırılmaları meydana geliyor. Diş hassastır. hemen çıkabilir. Diş temiz ise nemini kaybetmeden bardağın içine konarak mutlaka bir dişçiye götürülmeli ve yerine takılmalıdır. 12 saat gibi kritik bir süresi var ancak vakit kaybedilmeden takılmalıdır. Aynı şekilde basketbol, futbol ve diğer spor branşlarında da bu durumla karşılaşmak mümkündür. Çarpışmalar olur ve çene kırığı diş kırığı gibi vakalar olur. Acilden ziyade diş hekimine gidilmelidir." diye konuştu.

CİHAN